top of page

Συμβουλές

Οστεοαρθρίτιδα και άσκηση

Η σωματική άσκηση μέτριας έντασης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για την βελτίωση των συμπτωμάτων του πόνου και της δυσκαμψίας. Σε βαριά αρθρίτιδα καλό είναι να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τις κατάλληλες ασκήσεις.

Συχνότητα της άσκησης

Σε γενικές γραμμές επιτρέπεται και η καθημερινή άσκηση, αρκεί να αποφεύγουμε τις υπερβολές και να μην καταλήγουμε στην εξάντληση. Η σωστή εναλλαγή των ασκούμενων μυϊκών ομάδων είναι απαραίτητη ώστε να δίνεται περιθώριο ανάπαυσης 24 έως 48 ωρών σε κάθε μία.

Τι είναι η Αρθροσκόπηση;

Η Αρθροσκοπική χειρουργική είναι μια χειρουργική τεχνική. Ο Ορθοπαιδικός χειρουργός τοποθετεί μια συσκευή, το αρθροσκόπιο, εντός της άρθρωσης. Αυτό είναι συνδεδεμένο μέσω μιας οπτικής ίνας με μία κάμερα υψηλής ανάλυσης και επιτρέπει της διάγνωση και αντιμετώπιση της όποιας παθολογίας ανευρεθεί.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική, περιοχική ή και γενική αναισθησία. Ανάλογα με την περίπτωση.

Τι είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας;

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας με διπλή φωτωνιακή δέσμη είναι μία εξέταση για την διάγνωση της οστεοπόρωσης. Με τη χρήση ακτίνων Χ χαμηλής ενέργειας μετράται το ποσό του ασβεστίου και των λοιπών αλάτων στα οστά σε συγκεκριμένες θέσεις του σκελετού, όπως τα ισχία και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Είναι η ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης ασφαλής;

Τα κορτικοστεροειδή δρουν σαν αποιδηματικά φάρμακα όταν εγχύονται εντός μιας άρθρωσης. Αντιμετωπίζουν την φλεγμονή και έτσι έμμεσα βελτιώνουν το άλγος και τη δυσκαμψία σε μία άρθρωση. Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτά έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, δοσολογία αλλά και ανεπιθύμητες ενέργειες., δυνητικά σοβαρές σε περίπτωση κατάχρησης.

Τι είναι η αξονική τομογραφία;

Η Υπολογιστική Τομογραφία (ComputerTomography) είναι μία εξέταση η οποία παρέχει ιδιαίτερη ευκρίνεια και λεπτή διακριτική ικανότητα, ιδιαίτερα όταν εξετάζονται οστά με σύνθετα κατάγματα ή περίπλοκες παθολογίες.

Δίνει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις διερεύνησης και προεγχειρητικού σχεδιασμού μιας εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής.

Τι είναι η Μαγνητική τομογραφία;

Η Μαγνητική τομογραφία είναι μια σύγχρονη εξέταση στην οποία γίνεται χρήση μαγνητικών πεδίων για την απεικόνιση του εσωτερικού του σώματος. Ο ασθενής δεν λαμβάνει ιονίζουσα ακτινοβολία κατά την εξέταση.

Είναι εξέταση εκλογής για τη διερεύνηση παθολογίας σε μαλακά μόρια όπως μύες, τένοντες, σύνδεσμοι αλλά και οστικών παθήσεων.

Η απλή ακτινογραφία έχει θέση στην σύγχρονη Ορθοπαιδική;

Η απλή ακτινογραφία είναι πολύτιμη. Είναι μια εύκολη, φθηνή, γρήγορη και ασφαλής εξέταση. Σήμερα με τα ψηφιακά μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας το ποσό της ακτινοβολίας έχει ελαττωθεί σημαντικά.

Μια καλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με μια καλή ακτινογραφία μπορούν να δώσουν διάγνωση στο μεγαλύτερο ποσοστό των ορθοπαιδικών παθήσεων.

Τι είναι η τενοντίτιδα;

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων τενόντων. Μπορεί να είναι χρόνια και να οφείλεται σε χρόνια επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, ή οξεία σε περίπτωση τραυματισμού που μπορεί να οδηγήσει σε διατομή, οίδημα και αδυναμία του τένοντα.

Μετά από τραυματισμό χρησιμοποιώ πάγο ή θερμότητα;

Ο γενικός κανόνας είναι η χρήση πάγου τις πρώτες 24-48 ώρες ή όποτε παρατηρείται οίδημα. Ο πάγος προκαλεί αγγειοσύσπαση και δρα αποιδηματικά στην περιοχή του τραυματισμού. Η χρήση γίνεται πάντοτε με παρεμβολή υφάσματος ανάμεσα στον πάγο και το δέρμα για την αποφυγή κρυοπαγήματος. Τοποθετείται ψυχρό επίθεμα στην περιοχή για 15-20 λεπτά ανά μία ώρα περίπου. Η χρήση των διάφορων ψυκτικών sprayκαλό είναι να γίνεται από επαγγελματία και ποτέ σε απόσταση μικρότερη των 20 εκατοστών από το γυμνό δέρμα. Η θερμότητα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα αυξάνοντας την αιματική ροή στην περιοχή. Καλό είναι να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μυϊκού τραυματισμού ή πόνου μυοσυνδεσμικού τύπου.

Περιμένουμε και τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες

Αριστοτέλης Φυλακτός

bottom of page