top of page

Ερωτήσεις ασθενών σχετικά με το PRP.

PRP (Platelet-rich Plasma) Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Τι είναι το PRP;

Είναι μια μορφή αναγεννητικής θεραπείας η οποία έχει σαν σκοπό την συντομότερη επούλωση και αναγέννηση των τραυματισμένων ιστών.

To PRP λαμβάνεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Περιλαμβάνει αρχικά την απομόνωση και συλλογή των αιμοπεταλίων και του πλάσματος από δείγμα ολικού αίματος με φυγοκέντρηση και στη συνέχεια την ενεργοποίησή τους.

Μέσα σε αυτό το διήθημα εμπεριέχονται αυξητικοί και αναγεννητικοί παράγοντες όπως TGF-β, PDGF, VEGF, HGF οι οποίοι προσδίδουν μεγάλο δυναμικό επούλωσης στην περιοχή στην οποία γίνεται η έγχυση, επάγοντας τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και διαφοροποίηση.

Είναι ασφαλές;

Το PRP είναι από τις περισσότερο ασφαλείς μεθόδους. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για αυτόλογο σκεύασμα, προέρχεται δηλαδή από ιστό (αίμα) του ίδιου του ασθενούς, με αποτέλεσμα να είναι άριστα ανεκτό από τον οργανισμό, όπου και αν γίνει η έγχυση.

Βασική προϋπόθεση ασφάλειας είναι η χρήση ενός επώνυμου kit PRP το οποίο διασφαλίζει την αποστείρωση των υλικών και την ποιότητα της μεθόδου.

Η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο υπό απολύτως άσηπτες συνθήκες λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Η διαδικασία τελείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Είναι αποτελεσματικό;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η έγχυση PRP μπορεί να διεγείρει την κυτταρική αναγέννηση και να μειώσει δραστικά τον χρόνο επούλωσης σε έναν τραυματισμό, μυϊκό όπως μία θλάση, ή τενόντιο όπως μια μερική ρήξη ή μία τενοντίτιδα (χρόνια ή οξεία)

Παθήσεις όπως:

  • Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα (έξω και έσω).

  • Το σύνδρομο τενοντίου πετάλου του ώμου, ακόμα και με μερική ρήξη του υπερακανθίου ή άλλου τένοντα.

  • Η τενοντίτιδα αχιλλείου.

  • Οι κακώσεις των πλαγίων συνδέσμων στο γόνατο.

  • Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού ή και τετρακεφαλικού τένοντα.

  • Οι μυϊκές θλάσεις κάθε είδους και βαρύτητας.

Αλλά και πολλές άλλες λιγότερο συχνές παθήσεις στην Ορθοπαιδική αντιμετωπίζονται με επιτυχία με την έγχυση PRP.

Gym Workout

Στην Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου έχει θέση επίσης, δρώντας επικουρικά στην αναγέννηση των ιστών, παρέχοντας συγκρίσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τον πόνο και την δυσκαμψία με την έγχυση Υαλουρονικού οξέος.

Χόνδρινες βλάβες στο γόνατο αλλά και μηνισκικές βλάβες μπορούν επίσης να δουν βελτίωση με έγχυση PRP, τόσο στο ιατρείο, όσο και διεγχειρητικά σε μία αρθροσκόπηση.

Είναι όλα τα PRP ίδια;

Και για να επεκτείνω λίγο ακόμα την ερώτηση, αρκεί κανείς να φυγοκεντρήσει 10cc ολικού αίματος σε απλό μπουκαλάκι αιμοληψίας και στη συνέχεια να εγχύσει το υπερδιήθημα πλάσματος;

Η απάντηση είναι σαφώς και ΟΧΙ.

 

 

Τα νέας γενιάς συστήματα PRP με στανταρισμένα πρωτόκολλα από την συλλογή του αίματος, την φυγοκέντρηση με ειδικά έκδοχα, την συλλογή του PRP και τέλος την έγχυση στην πάσχουσα περιοχή, εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

Χρησιμοποιώντας επώνυμα συστήματα PRP διασφαλίζεται:

  • Η ασφάλεια του ασθενούς και η ορθή αποστείρωση των δοχείων.

  • Η τεχνική η οποία εκτελείται βάσει πρωτοκόλλου, άρα είναι η βέλτιστη δυνατή.

  • Η υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων τα οποία υπολογίζονται 2 έως 3 φορές περισσότερα.

  • Η σωστή ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και η μέγιστη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων στο εγχεόμενο σκεύασμα.

Μεγάλη προσοχή οφείλουν να δείχνουν οι ασθενείς στο χρησιμοποιούμενο kit. Στην αγορά κυκλοφορούν πλήθος ανώνυμα kit προερχόμενα από εταιρείες αμφιβόλου ποιότητας τα οποία και δεν εξασφαλίζουν τα παραπάνω στάνταρ αποστείρωσης και αποτελεσματικότητας του σκευάσματος.

Πώς γίνεται η έγχυση;

Η διαδικασία είναι κατά βάση ανώδυνη και εύκολα ανεκτή από ασθενείς όλων των ηλικιών. Αρχικά γίνεται μία αιμοληψία 10-15cc ολικού αίματος από περιφερική φλέβα. Ακολουθεί η διαδικασία της φυγοκέντρησης και συλλογής του PRP με βάση το πρωτόκολλο της εταιρείας κατασκευής του kit.

Η έγχυση γίνεται πάντα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση με σύστημα οπτικοποίησης της βελόνης (needle visualization), ώστε αυτή να γίνεται με ακρίβεια εντός της πάσχουσας περιοχής.

Μόνο έτσι διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Σε τυφλή έγχυση το πιθανότερο είναι το σκεύασμα να διαχυθεί σε ιστούς πέριξ του πάσχοντος και να μην έχει το αποτέλεσμα που περιμένει ο ασθενής, ή να χρειαστεί επανάληψη σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αύξηση του κόστους σε χρόνο και χρήμα.

Είναι η έγχυση PRP μία ακριβή θεραπεία;

Προφανώς και είναι μια θεραπεία με κάποιο κόστος. Αυτό ποικίλει ανάλογα με την πάθηση, τη βαρύτητα αυτής, την εντόπιση, την χρονιότητα.

Αντιστρέφοντας την ερώτηση θα πω:

Πόσο κοστίζει η δυσκολία ή η αδυναμία να εργαστεί κάποιος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα λόγω μίας τενοντοπάθειας όπως μία έξω επικονδυλίτιδα, ή μία τενοντίτιδα αχιλλείου;

 

Με βάση την ανταπόκριση των ασθενών αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι το «κόστος» σε χρόνο, πόνο, ενόχληση και σε χρήμα, είναι εν τέλει πολύ μεγαλύτερο όταν δεν επιλέγεται η ορθή θεραπεία.

Η έγχυση PRP υπό υπερηχογραφικό έλεγχο είναι μια ασφαλής, σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης πολλών Ορθοπαιδικών παθήσεων.

Στο Ορθοπαιδικό μου ιατρείο χρησιμοποιώ το σύστημα ACP Double Syringe της εταιρείας Arthrex, παγκόσμιο κολοσσό στα Ορθοπαιδικά συστήματα.

 

Όπως πάντα θα χαρώ να σας δω από κοντά και να συζητήσουμε μαζί για την ιδανική θεραπεία για την πάθησή σας.

Αριστοτέλης Φυλακτός

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων

Ν. Τσόντζα 3-5 Κοζάνη 4ος Όροφος

Τ: 2461021030  Κ: 6982448848

bottom of page