top of page

Οστεοπόρωση ερωτήσεις και απαντήσεις

Smiling Elderly Woman
Τι μπορώ να κάνω για την πρόληψη της Οστεοπόρωσης;

Κάποιοι παράγοντες δε μπορούν να ελεγχθούν, όπως το φύλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα. Οι γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου μπορούν να βελτιώσουν την οστική υγεία με την άσκηση, τη σωστή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, την διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Τι είναι τα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης;

Είναι συμπιεστικά σπονδυλικά κατάγματα, συχνά χωρίς συμπτώματα. Όμως αποτελούν κακό προγνωστικό παράγοντα. Όταν ένας σπόνδυλος παρουσιάσει κάταγμα, τότε είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και ο παρακείμενος και ούτω καθεξής. Το κάθε κάταγμα επιφέρει μια παραμόρφωση και απώλεια στο ύψος τα οποία αθροιστικά οδηγούν σε μεγάλες παραμορφώσεις όπως η κύφωση επηρεάζοντας την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης αλλά και την αναπνοή ή την πέψη.

Τι είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας;

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας με διπλή φωτωνιακή δέσμη είναι μία εξέταση για την διάγνωση της οστεοπόρωσης. Με τη χρήση ακτίνων Χ χαμηλής ενέργειας μετράται το ποσό του ασβεστίου και των λοιπών αλάτων στα οστά σε συγκεκριμένες θέσεις του σκελετού, όπως τα ισχία και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η Οστεοπόρωση παρουσιάζει πάντα συμπτώματα;

Όχι. Πολύ συχνά είναι ασυμπτωματική. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος με μέτρηση της οστικής πυκνότητας ανά διετία στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η Οστεοπόρωση αφορά μόνο τις γυναίκες;

Όχι. Απλά η συχνότητα εμφάνισης είναι πολύ μεγαλύτερη. Η Οστεοπόρωση αφορά και τον ανδρικό πληθυσμό της τρίτης ηλικίας. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας αποτελεί καλό διαγνωστικό εργαλείο επί υποψίας ανδρικής οστεοπόρωσης.

Η διακοπή της αγωγής από φόβο επιπλοκών είναι σωστή;

Οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης οστεοπορωτικού σπονδυλικού κατάγματος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό φτάνει ακόμα και στο 30%. Η διακοπή της αγωγής με διφοσφωνικά λόγω φόβου για παθολογικό κάταγμα στο ισχίο ή στην κάτω γνάθο είναι λάθος. Ο κίνδυνος τέτοιας επιπλοκής είναι χαμηλότερος από 1%.

Η διατροφή παίζει ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης;

Φυσικά. Η μεσογειακή διατροφή, όπως και μία διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά είναι εξαιρετικά ευεργετικές τόσο για την πρόληψη της νόσου όσο και για την αντιμετώπισή της.

Συμπληρώματα ασβεστίου. Είναι τελικά απαραίτητα;

Σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι σε ασθενείς με Οστεοπόρωση ή Οστεοπενία είναι απαραίτητη η λήψη 1000-1200mg Ασβεστίου ημερησίως. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβει ο ασθενής μόνο με τη διατροφή ένα τόσο μεγάλο ποσό ασβεστίου. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων.

Έχω Οστεοπόρωση με οστεοπορωτικό κάταγμα. Μπορώ να κάνω φυσικοθεραπεία για την έντονη Οσφυαλγία που έχω, ή θα επιβαρύνω την σπονδυλική μου στήλη;

Μία πολύ συχνή ερώτηση και μία πολύ συχνή παρανόηση. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. ΝΑΙ θα βοηθήσει η φυσικοθεραπεία, ειδικά σε μία ασθενή με οστεοπορωτικό κάταγμα. Μη φοβάστε, οι χειρισμοί δεν θα προκαλέσουν νέο κάταγμα, αντιθέτως θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου, της δυσκαμψίας και θα δυναμώσουν το κορμό ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος νέου σπονδυλικού κατάγματος.

Περιμένουμε και τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες

Αριστοτέλης Φυλακτός

bottom of page