© 2019 Ορθοπαιδικό Ιατρείο Φυλακτού Αριστοτέλη. Ν. Τσόντζα 3 ΤΚ 50131 Κοζάνη, Ελλάδα

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα ή αρθρίτιδα εκφυλιστικού τύπου είναι η πιο κοινή χρόνια αρθρίτιδα. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην άρθρωση που πάσχει, δυσκαμψία, και περιστασιακό οίδημα. Οι πιο συχνά προσβαλλόμενες αρθρώσεις είναι το ισχίο, το γόνατο και οι αρθρώσεις της άκρας χειρός. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς άνω των 55 ετών αν και μπορεί να προσβάλλει και νεότερους. Παρουσιάζεται με καταστροφή του φυσιολογικού αρθρικού χόνδρου, φλεγμονή στον αρθρικό θύλακο και εμφάνιση οστεοφύτων.

Παράγοντες αυξημένου κινδύνου είναι:

 

  • Τραυματισμός

  • Επαναλαμβανόμενη καταπόνηση κατά την εργασία

  • Μυϊκή αδυναμία

  • Αυξημένο σωματικό βάρος

  • Μεταβολικό σύνδρομο (Παχυσαρκία, Δυσλιπιδαιμία, Υπέρταση, Σακχαρώδης Διαβήτης)

Οι παρακάτω συμβουλές σκοπό έχουν την ελάττωση της δυσκαμψίας στην άρθρωση, την ελάττωση του πόνου και την γενική βελτίωση της ποιότητας ζωής σε έναν ασθενή με αρχόμενη έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα.

Συνιστάται ελαφρά σωματική άσκηση, όπως περπάτημα με αποφυγή μεγάλων κλίσεων και σκαλοπατιών. Ασκήσεις ενδυνάμωσης των κάτω άκρων με συγκεκριμένο πρόγραμμα και επίβλεψη ειδικού. Ειδικά το κολύμπι και οι ασκήσεις σε πισίνα είναι ευεργετικά εξαιτίας της ελαττωμένης επιβάρυνσης λόγω της άνωσης.

Τροποποίηση της καθημερινότητας με απώλεια βάρους, ελάττωση του δείκτη μάζας σώματος κάτω από το 25. Η σωστή διατροφή βοηθά και στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου, μιας ομάδας παθήσεων που περιλαμβάνουν, εκτός από την παχυσαρκία, την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη και την δυσλιπιδαιμία (αυξημένα λιπίδια στο αίμα).

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να έχει ενισχυτικό ρόλο, ειδικά στην αύξηση του εύρους κίνησης σε μια δύσκαμπτη άρθρωση, στην μυϊκή ενδυνάμωση ειδικά μετά από περιόδους παρατεταμένου κλινοστατισμού, στην εκμάθηση βάδισης με βοηθήματα και γενικά στην βελτίωση των οξέων και χρόνιων συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Τροποποίηση της στάσης με ειδικούς πάτους στα υποδήματα, ώστε να ελαττωθεί η φόρτιση στο πάσχον διαμέρισμα του γόνατος (έσω ή έξω).

 

Παγοθεραπεία συμπτωματικά για την υποχώρηση του πόνου και του οιδήματος, ειδικά μετά από καταπόνηση. Κάθε 2 ώρες για 10-20 λεπτά χωρίς άμεση επαφή του πάγου με το δέρμα.

 

Κλινοστατισμός και ανάρροπη θέση του κάτω άκρου. Η ύπτια θέση και η ανύψωση με 2 μαξιλάρια κάτω από το γόνατο βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν απόλυτη ένδειξη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας που οφείλονται στην φλεγμονή όπως ο πόνος, το οίδημα. Δίνονται μόνο με συνταγή γιατρού λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών από το στομάχι και το γαστρεντερικό. Επίσης έχουν την τάση να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, οπότε χρειάζεται προσοχή σε υπερτασικούς ασθενείς, απαγορεύεται η συγχορήγηση με συγκεκριμένα φάρμακα όπως κάποια αντιπηκτικά.

Τα απλά αναλγητικά τύπου Παρακεταμόλης μπορούν να αντιμετωπίσουν τον οξύ πόνο χωρίς να υπερβαίνονται τα 3000mg ημερησίως (το κάθε δισκίο έχει συνήθως 500mg). Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι επιπλοκή σε περίπτωση υπερδοσολογίας.

Τα οπιοειδή αναλγητικά έχουν θέση μόνο για την αντιμετώπιση ενός οξύ πόνου ο οποίος περιορίζει τον ασθενή. Μόνο για περιορισμένη χρήση για μικρό χρονικό διάστημα. Η χρόνια χορήγηση οδηγεί σε εξάρτηση και ανθεκτικότητα. Μεγάλη προσοχή λοιπόν για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο των εξαρτημένων από αυτά τα φάρμακα υπερηλίκων.

Τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής όπως η θειική γλυκοζαμίνη ή η χονδροϊτίνη έχουν αμφιλεγόμενη δράση, αλλά κατά περίπτωση μπορούν να βοηθήσουν.

Τα κορτικοστεροειδή είτε από του στόματος είτε ενέσιμα, είτε εγχυόμενα ενδαρθρικά μπορούν να δράσουν ευεργετικά αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα. Μεγάλη προσοχή σε διαβητικούς ασθενείς και ανοσοκατεσταλμένους. Και αυτά μόνο με οδηγία του γιατρού και ποτέ εμπειρικά.

Οι ενδαρθρικές εγχύσεις με σκευάσματα τύπου υαλουρονικού οξέος, χονδροϊτίνης, PRP έχουν δείξει αποτελεσματικότητα στην ύφεση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό και υπό άσηπτες συνθήκες.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Στη θεραπεία του κάθε ασθενή σημασία έχει ο σωστός προγραμματισμός και η επικοινωνία με τον γιατρό. Οι σύγχρονες τεχνικές στην αρθροσκόπηση και την αρθροπλαστική του γόνατος εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Στόχος είναι η επιλογή της ορθότερης μεθόδου θεραπείας για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην εξατομικευμένη αρθροπλαστική του γόνατος PSI. Περιλαμβάνει προεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης με αξονική ή μαγνητική τομογραφία σε τρεις διαστάσεις και δημιουργία εξατομικευμένων οδηγών, μοναδικών για τον κάθε ασθενή, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν διεγχειρητικά για την τοποθέτηση της πρόθεσης.

 

Είναι μια τεχνική σύγχρονη η οποία ελαττώνει το χειρουργικό τραύμα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, μειωμένες ανάγκες για μετάγγιση, ελάττωση του χρόνου παραμονής στην κλινική, καλύτερη διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου και σαφώς συντομότερη κινητοποίηση και έναρξη φυσικοθεραπείας.

Η θεραπεία είναι ομαδική δουλειά. Ο ασθενής μαζί με τον γιατρό και τους συνεργάτες του αγωνίζονται για την ύφεση των συμπτωμάτων και την οριστική απαλλαγή από αυτά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεχής παρακολούθηση της προόδου της αποκατάστασης και τροποποίησή της ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά και η συμμόρφωση του χειρουργημένου ασθενή με τις οδηγίες των ειδικών.

 

 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την πάθησή σας.

 

 

Αριστοτέλης Φυλακτός