top of page

Ενδοσκοπική αποσυμπίεση του καρπιαίου σωλήνα

Τι είναι ο Καρπιαίος σωλήνας;

 

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μία ανατομική δομή στη βάση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης. Ορίζεται από τα οστά του καρπού και παλαμιαία από τον εγκάρσιο σύνδεσμο, μια δομή από ισχυρό συνδετικό ιστό. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα κινούνται οι τένοντες των καμπτήρων των δακτύλων και το μέσο νεύρο.

 

Το μέσο νεύρο νευρώνει αισθητικά τον αντίχειρα, δείκτη, μέσο και την κερκιδική επιφάνεια του παράμεσου δακτύλου.

median nerve sense.png

Τι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

 

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι η συχνότερη πιεστική νευροπάθεια του μέσου νεύρου. Εμφανίζεται όταν το μέσο νεύρο συμπιέζεται κατά την διάβασή του από την ανατομική δομή του καρπιαίου σωλήνα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Αιμωδίες (μούδιασμα) στον αντίχειρα και δείκτη (συχνότερα) αλλά και στον μέσο και παράμεσο. Ο ασθενής παραπονείται επίσης για αίσθημα «σαν να περνά ηλεκτρικό ρεύμα» στα δάκτυλα αυτά το οποίο μπορεί να επεκτείνεται και προς τον αγκώνα.

Σε προχωρημένη νόσο παρουσιάζεται και αδυναμία στην κάμψη των δακτύλων, οι ασθενείς αναφέρουν ότι δεν μπορούν να σφίξουν το χέρι και κάποιες φορές τους πέφτουν αντικείμενα.

Αίσθημα της δυσφορίας, το οποίο είναι περισσότερο έντονο το πρωί και συχνά ο ασθενής χρειάζεται να «τινάξει» το χέρι για να ανακουφιστεί. Όσο εντονότερη η πίεση και όσο μεγαλύτερη η διάρκεια της νόσου, τόσο εντονότερη η δυσφορία και πολλές φορές επιμένει μέσα στην ημέρα.

carpal tunnel 1.jpg

Ποια τα αίτια της νόσου;

Οτιδήποτε συμπιέζει ή ερεθίζει το μέσο νεύρο στον καρπιαίο σωλήνα μπορεί να προκαλέσει τη νόσο, όπως κάκωση, τενοντίτιδα, κάταγμα, συστηματικές νόσοι όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν περισσότεροι του ενός προδιαθετικοί παράγοντες, όπως:

- Ανατομικοί. Όπως η κληρονομικότητα στην διάπλαση του καρπιαίου σωλήνα, ή ένα πρόσφατο κάταγμα στην περιοχή.

- Το γυναικείο φύλο, λόγω του μικρότερου σε μέγεθος καρπού των γυναικών.

- Νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαταραχές του θυρεοειδούς, το λεμφοίδημα.

-  Η εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα συχνό σε εγκύους, αλλά και η εμμηνόπαυση λόγω της κατακράτησης υγρών στους ιστούς.

-  Η εργασία. Η πολύωρη χειρωνακτική εργασία, η εργασία σε γραμμές παραγωγής με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ή η πολύωρη χρήση υπολογιστή συνδέονται με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

- Συνήθειες. Όπως η πολύωρη χρήση συσκευών με οθόνη αφής (smartphones, tablets), χόμπι όπως η χαρακτική, το κέντημα.

Mobile Phone

Ποια η χειρουργική θεραπεία;

Η χειρουργική θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα γίνεται είτε ανοικτά, είτε ενδοσκοπικά.

Η ανοικτή επέμβαση είναι λίγο πολύ γνωστή στο κοινό με την επιμήκη ουλή στην παλαμιαία χώρα για την διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου και την αποσυμπίεση του νεύρου.

Η ενδοσκοπική αποσυμπίεση του καρπιαίου σωλήνα είναι μία μέθοδος ελάχιστα παρεμβατική. Γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής λίγη ώρα μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του. Η τομή είναι μικρή και οριζόντια στη βάση του καρπού, το ενδοσκοπικό ψαλίδι εισέρχεται μέσω αυτής στον καρπιαίο σωλήνα και η αποσυμπίεση γίνεται γρήγορα, με ασφάλεια, σχεδόν αναίμακτα.

Η ύφεση των συμπτωμάτων είναι άμεση. Ήδη από την επόμενη ημέρα το αίσθημα της πρωινής δυσφορίας εξαφανίζεται, το ίδιο ισχύει και για τις αιμωδίες (μουδιάσματα) και το αίσθημα «ηλεκτρικού ρεύματος». Η μυϊκή ισχύς αρχίζει να επανέρχεται σταδιακά, αλλά σύντομα.

Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα παρεμβατικής μεθόδου της ενδοσκοπικής αποσυμπίεσης είναι πολλά. Μικρότερη τομή, λιγότερα ενοχλήματα από την τομή, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το χέρι για να εξυπηρετηθεί ήδη από την επόμενη ημέρα.

Το ράμμα αφαιρείται μετά από 10- 15 ημέρες και σταδιακά επιστρέφει σε εντονότερες δραστηριότητες.

Η Ενδοσκοπική Αποσυμπίεση του Καρπιαίου σωλήνα είναι μία σύγχρονη μέθοδος, ελάχιστα παρεμβατική, εύκολα ανεκτή από τον ασθενή και με εξαιρετικά αποτελέσματα.

EC028511-4E48-40DA-BA50-2771B62130CA.JPE

Για περισσότερες λεπτομέρειες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Αριστοτέλης Φυλακτός Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων.

Ν. Τσόντζα 3-5 Κοζάνη, 4ος Όροφος

Τ: 2461021030     Κ:6982448848

bottom of page